När man håller djur går det mycket vatten. De stora kreaturen som hästar och kossor behöver dricka stora mängder under dagen och ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Gamla stall har sällan rinnande vatten, istället finns en pumpbrunn i närheten där man får pumpa fram vatten till trågen. Det medför större åtagande eftersom du kan behöva filter och testa vattnet några gånger om året så dina djur inte blir sjuka. Bättre då att dra vatten till stallet.
Ta in rörmokare
Hitta en lämplig firma i din närhet tidigt under projektet för att besikta stallet och undersöka möjligheterna med vattendragningen. Har du egen brunn kopplas det därifrån, annars måste du gräva fram till inkommande vatten och förgrena ledningen så vatten går till både hus och stall. Det kan bli ett stort eller mindre projekt beroende på förutsättningarna. En rörmokare kan också peka ut vilka arbeten som behöver göras runt omkring för att vattentillförseln ska fungera.
Värmeslingor
Få stall är välisolerade. Djur tål kylan bättre än människor och kan därmed bo i äldre och mindre isolerade stall under vinterhalvåret utan att frysa. Men om du drar vatten till en oisolerad plats kommer det garanterat att frysa så fort temperaturen hamnar under nollstrecket. Finns det inget att vinna på att isolera stallet kan du spara pengar och tid med en värmeslinga i vattenledningen. Det tar dig halvvägs men alla exponerade ledningar riskerar att frysa. Se till att skaffa bra isolering runt rören!
Vattenkaren
Djuren har kar utomhus där de kan dricka och det fryser också i minusgrader. Även kar inomhus kan frysa. Inne i stallet kan du skapa en slags vattenfontän med filter, vatten som är i rörelse behöver mycket kallare temperaturer för att frysa. Dock kan filtret behöva bytas ofta samt att vattnet i ruljans måste bytas ut. En annan metod som fungerar utomhus och inomhus är uppvärmda kar som kopplas till en strömkälla. En givare känner av temperaturen och värmer karet under vintern samt tillför kyla på sommaren så vattnet alltid är friskt och gott för dina djur!